پنجه های کربنی از جمله جدیدترین نوع از پروتز ها عنوان میشوند که امروزه تقاضا جهت سفارش آنها افزایش چشمگیری پیدا کرده است. با این حال زندگی با قطع عضو قطعا سخت است و انجام فعالیت های روزانه را برای افرادی که دارای این معضل هستند، مشکل خواهد کرد به خصوص برای کسانی که به انجام فعالیت های ورزشی علاقه خاصی دارند.
استفاده از پنجه های کربنی ممکن است در ابتدا کمی دشوار باشد اما به مرور زمان و با انجام حرکات فیزیوتراپی و توانبخشی کار با آنها راحت تر خواهد شد. همچنین از این طریق سطح فعالیت جسمی افراد نیز افزایش پیدا می کند. جهت کمک به بالا بردن آمادگی جسمانی افرادی که از پروتز های کربنی استفاده می کنند در ادامه این مقاله توضیحاتی را ارائه میدهیم. بنابراین با ما همراه باشید.
چه پروتزهایی جهت انجام ورزش مناسب هستند؟
پروتز نوعی اندام مصنوعی است که جایگزین عضو از دست رفته بدن می شود. به دلیل تنوعی که در انواع پروتز ها وجود دارد، هر کدام از آنها جهت انجام فعالیتی خاص به کار می روند. پنجه های کربنی از متریال بسیار مقاوم تهیه شدهاند از این رو بهترین گزینه جهت انجام فعالیت های ورزشی عنوان می شوند.
زمانی که یکی از اعضای بدن به دلیل تصادف، ضربه و مشکلات مادرزادی قطع میشود، اندام های مصنوعی جایگزین آنها خواهند شد تا زندگی را برای این افراد راحت تر کنند. برخی از این پروتز ها جنبه زیبایی دارند و جهت انجام فعالیت های روزمره به کار نمی روند. پروتز های عملکردی بهترین نوع از اندام های مصنوعی هستند که علاوه بر زیبایی، از نظر عملکردی نیز کاربرد گسترده ای دارند.
تمرینات ورزشی مناسب با پنجه های کربنی چیست؟
برخی از تمرینات ورزشی وجود دارند که به افراد کمک می کنند تا راحت تر پروتز های کربنی را مورد استفاده قرار دهند. این تمرینات به صورت زیر عنوان میشوند.
به دست آوردن تعادل
افراد دارای قطع عضو قبل از شروع هر فعالیت ورزشی در ابتدا باید تمرینات بازیابی تعادل را انجام دهند. هر چقدر در انجام این برنامه ها تمرینات شدید تری صورت گیرد، حفظ تعادل با پروتز های کربنی راحت تر خواهد شد. انجام فعالیت فیزیوتراپی به بالا بردن تعادل کمک بسیاری خواهد کرد. بنابراین افرادی که از پنجه های کربنی استفاده می کنند در ابتدا باید به واسطه یک صندلی یا وسیله دیگر تعادل خود را حفظ کنند تا در دوره های بعدی فیزیوتراپی قادر به ایستادن با این پروتزها شوند.
بالا رفتن از چهار پایه های کوچک نیز به حفظ تعادل کمک بسیاری خواهد کرد. با انجام این فعالیت ها بالا رفتن از پله های واقعی نیز به مرور زمان راحت تر خواهد شد.
غلتاندن توپ
از جمله تمرینات عالی ورزشی که به این افراد کمک می کند تا تعادل خود را افزایش دهند، غلتاندن توپ در زیر اندام تحت تاثیر است. به عبارت دیگر افراد باید تمام وزن خود را روی عضو قطع شده قرار دهند و توپ را در زیر پای دیگر خود بغلتانند. با حرکت توپ در زیر پا به صورت دورانی یا در جهات دیگر، پنجه های کربنی در جای خود تنظیم خواهند شد. جهت انجام این کار، کمک گرفتن از ابزار دیگر برای حفظ تعادل مانعی ندارد.
تمرینات هوازی
افرادی که قصد دارند تا با پروتز، سبک زندگی جدید و فعالی را شروع کنند، بعد از انجام تمرینات تعادل، قادر خواهند بود تا ورزش های قلبی و عروقی بیشتری را انجام دهند. انجام پیاده روی روشی بسیار مناسبی جهت فعال ماندن عضو آسیب دیده یا قطع شده است. بعد از عمل جراحی و استفاده از پروتز های کربنی، استفاده از عصا در زمان راه رفتن ایده مناسبی است تا به حفظ تعادل این افراد کمک کند. از این طریق عضو قطع شده به پروتز های جدید راحت تر عادت خواهد کرد و افراد به مرور زمان مسافت بیشتری را با آنها طی خواهند کرد.
پیاده روی از جمله ورزش های هوازی بسیار مناسب است که به حفظ فرم بدن کمک بسیاری خواهد کرد با انجام پیاده روی به صورت روزانه رفته رفته سرعت افراد افزایش پیدا می کند حتی با پنجه های کربنی قادر به دویدن نیز خواهند بود.
قبل از شروع به پیاده روی تند یا دویدن باید بین اندام آسیب دیده و اندام تحت تاثیر تعادل برقرار شود. عقب و جلو رفتن با پروتزهای پنجه کربنی سبب میشود تا به آنها فشار وارد شود و به راحتی روی زمین قرار گیرند. همچنین اعتماد به این پروتزها به افراد کمک می کند تا راحت تر با این عضو جدید کنار بیایند.
وزنه برداری با پنجه های کربنی
از جمله ورزشهایی که با پروتز قابل انجام است، وزنه برداری نام دارد. به دلیل اینکه این پنجه ها در سطح تحتانی بدن مورد استفاده قرار میگیرند، وزنه برداری در حالت نشسته برای این افراد مشکلی را ایجاد نخواهد کرد. با توجه به قدرت بدنی هر فرد، نوع آسیب و همچنین دوام پروتز، انجام تمرینات با وزنه برداری در پایین تنه و کل بدن نیز راحت تر خواهد شد.
جهت انجام این کار افراد در ابتدا باید با پزشک خود مشورت های لازم را انجام دهند تا فشاری به پنجه های کربنی در زمان تمرینات وزنه برداری وارد نشود. همچنین پزشک به این افراد کمک خواهد کرد تا تمریناتی متناسب با نوع اندام مصنوعی خود را انجام دهند تا در اثر وزن افراد پروتز آسیبی نبیند.
افرادی که قبل از قطع عضو از نظر ورزشی فرد فعالی بوده اند، باید بدانند که استفاده از پروتز های کربنی به هیچ وجه به عنوان محدودیت در نظر گرفته نمی شود. زیرا با پیشرفت علم پزشکی و انجام فعالیت های توانبخشی و فیزیوتراپی تا حدود زیادی توان اولیه افراد به بدن آنها بر می گردد و با گذشت زمان به این پنجه های کربنی عادت خواهند کرد.
با رعایت نکات گفته شده توسط پزشک و انجام فعالیت های مربوط به ایجاد تعادل، ایستادن روی این پنجه ها برای افراد راحت تر خواهد شد. با ایجاد تعادل، هر فعالیت ورزشی قابل انجام است.
باید به یاد داشته باشید
توانبخشی روندی تداومی است که از هر فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود. جهت رسیدن به تعادل با پروتز های کربنی چندین مرحله وجود دارد که با گذراندن آنها دشواری های حرکت با این پروتز ها از بین خواهد رفت. انجام استراتژی های متفاوت جهت مقابله با این محدودیت از طریق گفتگو با دوستان، خانواده و مشاوره راحت تر خواهد شد.
از این طریق افراد با نحوه استفاده از این پروتز ها و عملکرد آن بیشتر آشنا می شوند و متناسب با نیازها و سبک زندگی خود فعالیت ورزشی متفاوتی را انجام خواهند داد. از آن جایی که پنجه های کربنی به صورت سفارشی طراحی و ساخته میشوند، منطبق با نوع قطع عضو افراد هستند.
در نتیجه…
ورزش با پنجه های کربنی باید بعد از تمرینات تعادل انجام شود. از آنجایی که راه رفتن و دویدن با پروتز های کربنی به تمرین و ممارست نیاز دارد، مشاوره با پزشک و کمک خواستن از او به افراد کمک بسیاری در این زمینه خواهد کرد. در این صورت هر گونه فعالیت ورزشی اعم از پیاده روی، وزنه برداری، ورزش های هوازی و سایر فعالیت ها امکان پذیر خواهد شد.
تنها نکته ای که افراد دارای قطع عضو باید مد نظر داشته باشند، نا امید نشدن از وضعیت خود و تلاش جهت فعالیت های حرفه ای است. در این صورت انجام کلیه ورزش های سخت نیز آسان می شود.
Source: www.kenneyorthopedics.com