بدون شک قطع عضو در بدن یکی از ناراحت کننده ترین اتفاقاتی است که ممکن است هر فردی در زندگی خود آن را تجربه کند.
تاثیر این اتفاق غم انگیز در گذشته که علم به صورت امروزه پیشرفته نبود، به طور حتم در زندگی افراد نمود خوبی نداشت؛ اما با گذشت زمان و پیشرفت های بسیاری که در زمینه پزشکی و ساخت تجهیزات بسیار حرفه ای انجام شد، هم اکنون امید به زندگی در سطح بسیار بالایی قرار گرفته است؛ به طوری که افراد دارای قطع عضو با وجود پروتز زیر زانو بعد از قطع پا زندگی مانند افراد عادی و سالم را سپری می کنند.
امروزه حتی ورزش های پارالمپیک برای این دسته از افراد تدارک دیده شده است که این امر نشان می دهد که تکنولوژی تا چه اندازه در زندگی این افراد تاثیرات مثبتی را به وجود می آورد؛ بنابراین در این مقاله در مورد نحوه زندگی افرادی که پروتز زیر زانو بعد از قطع پا را تجربه می کنند و میزان عادی شدن زندگی آنها مطالبی را ارائه می دهیم.
اگر در این زمینه کنجکاو هستید، با ما به سمت آگاهی بیشتر قدم بردارید.
چرا توانبخشی افراد دارای پروتز زیر زانو بعد از قطع پا مهم است؟
اولین مبحثی که بعد از قطع پا در بدن باید به آن توجه ویژه ای داشت، به طور یقین توانبخشی است. افرادی که دارای قطع عضو در اندام های حرکتی خود مانند پا هستند؛ باید بیشتر از سایرین به فکر توانبخشی بعد از انجام پروتز زیر زانو باشند.
نقش پا در بدن بسیار مهم است و عدم وجود این عضو مشکلات بسیاری را برای افراد ایجاد می کند. برای این منظور توانبخشی افرادی که دارای قطع عضو در این اندام هستند؛ ممکن است با سایر موارد دیگر متفاوت باشد. پروتز زیر زانو بعد از قطع پا زندگی افراد را تا حدود زیادی به حالت نرمال خود برمی گرداند.
با این حال افرادی که تجربه قطع عضو در بدن را دارند، باید با اختلال پیش آمده مقابله کنند و عادات و الگوهای حرکتی خود را که در گذشته داشته اند، به طور کلی از بین ببرند. برای این منظور این افراد باید از لحاظ روحی و جسمی در یک سطح قرار گیرند تا اصلاحات حرکتی با روند سریع تری پیش رود. به همین دلیل بحث توانبخشی این افراد اولین گزینه ای است که بعد از انجام پروتز اهمیت دارد.
هدف از انجام توانبخشی چیست؟
هدف از توانبخشی فراهم آوری یکی زندگی عادی و نرمال برای افرادی است که دچار قطع عضو به خصوص در پا هستند و با پروتز زیر زانو بعد از قطع پا می خواهند که زندگی خود را مانند گذشته ادامه دهند. برای این منظور انجام این کار به عوامل بسیاری از جمله توانایی های افراد، سن، نوع عملکرد و اهداف آنها بستگی دارد.
این افراد باید در ابتدا تحت جلسات روان درمانی قرار گیرند تا ذهن آنها آمادگی تغییر در الگوهای حرکتی را داشته باشد. روحیه بالا از جمله عواملی است که در بحث توانبخشی سبب ایجاد تغییرات اساسی در زندگی این دسته از افراد می شود.
انجام پروتز زیر زانو بعد از قطع پا تا حدود زیادی به منظور بازگشت توانایی های حرکتی افراد صورت می پذیرد. برخی از افراد بعد از قطع عضو ممکن است توانایی های خود را از دست بدهند و این امر در روحیه آنها به شدت تاثیرگذار است. برای این منظور انجام پروتز بهترین گزینه ای است که عملکرد فرد را نه مانند گذشته؛ ولی نزدیک به آن برمی گرداند.
گاهی پزشک ممکن است لوازم چرخدار را نیز برای این افراد تجویز کند تا در موقعیت های متفاوت راحت تر زندگی خود را ادامه دهند. ابزارهای حرکتی و پروتز زیر زانو بعد از قطع پا هر دو به نوعی در زندگی افراد تاثیرگذار هستند و به عنوان مکمل یکدیگر مطرح می شوند.
با پذیرش و یادگیری مهارت های حرکتی و تغییر در شیوه زندگی گذشته این افراد ممکن است زندگی عادی خود را مانند قبل یا بهتر از آن سپری کنند و فعالیت های متعددی را به تنهایی و بدون نیاز به کمک کسی انجام دهند.
چگونه افراد دارای پروتز زیر زانو به زندگی عادی خود ادامه دهند؟
ایجاد یک زندگی نرمال و طبیعی برای افرادی که پروتز زیر زانو بعد از قطع پا را تجربه می کنند، کاری سخت و پیچیده نیست؛ اما به زمان احتیاج دارد. زمان برای پذیرش و آموزش جهت تغییر در الگوهای حرکتی و نوع زندگی این افراد دارای اهمیت بسیار بالایی است.
بنابراین نباید در این زمینه عجله ای به خرج داد زیرا پذیرش چنین واقعیتی که قرار است این افراد تا آخر عمر با پروتز پا زندگی کنند، بدون شک ترس بزرگی را در دل آنها ایجاد می کند؛ بنابراین باید به آنها زمان کافی را داد. در این راستا اقدامات دیگری نیز باید انجام شود که هر چه زودتر روند زندگی این افراد به حالت طبیعی خود برگردد؛ بنابراین در ادامه این اقدامات را بررسی می کنیم.
آموزش های درست و اصولی
یکی از مهمترین اقداماتی که زندگی افراد دارای پروتز زیر زانو بعد از قطع پا را با کیفیت تر می کند، آموزش هایی است که باید در راستای تغییرات الگوی حرکتی خود ببینند. قطعا بعد از پروتز پا نحوه حرکت افراد تغییر می کند که این امر زندگی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد.
چگونگی راه رفتن با پروتز پا باید تحت نظر فیزیوتراپ ها و متخصصین توانبخشی آموزش داده شود تا این افراد راحت تر امکان کنترل اندام های خود و پایداری آن را داشته باشند. از آنجایی که این افراد در معرض افتادن قرار دارند، باید نحوه چگونگی ایجاد تعادل را بیاموزند تا در زمان راه رفتن آسیبی به آنها وارد نشود.
انجام فعالیت های فیزیوتراپی و توانبخشی
فیزیوتراپی به مجموعه عملکردهای حرکتی گفته می شود که به منظور افزایش توانایی افرادی که مشکلات حرکتی دارند، به کار می رود. کسانی که دارای پروتز زیر زانو بعد از قطع پا هستند، از طریق دستگاه های فیزیوتراپی و حرکاتی که فیزیوتراپیست ها به آنها پیشنهاد می دهند، سریع تر با این اندام مصنوعی کنار می آیند.
گفتگو با افراد دارای تجربه مشترک
یکی دیگر از راهکارهایی که به این افراد کمک می کند تا زندگی عادی خود را ادامه دهند، صحبت با افرادی که است که این پروسه را گذرانده اند. جهت یافتن این افراد گروه های حمایتی مخصوص آنها تشکیل می شود تا همه آنهایی که دارای پروتز زیر زانو بعد از قطع پا هستند، مشکلات خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند.
تغییر در لوازم و تجهیزات منزل و محل کار جهت راحتی بیشتر
این افراد باید در سبک زندگی و تجهیزاتی که دارند نیز تغییراتی را به وجود آورند و لوازم مخصوص به خود را تهیه کنند. در این صورت راحتی و آسایش بیشتری را تجربه می کنند و زندگی با کیفیت تری را ادامه می دهند. در صورتی که لوازم مورد نیاز این افراد در بازار موجود نباشد، آنها باید به صورت سفارشی و مطابق با نیازهای خود این لوازم را تهیه کنند.
در این مقاله سعی کردیم تا در مورد عواملی که در توانبخشی افراد دارای پروتز زیر زانو بعد از قطع پا تاثیرگذار است؛ مطالبی را ارائه دهیم تا به ارتقا کیفیت زندگی این افراد و ادامه زندگی راحت تر آنها کمک کند.
Source: www.iwalk-free.com, link.springer.com