قطع عضو و اجبار به استفاده از پروتز، باعث ایجاد چالش هایی از جهات مختلف در افراد می شود. مفهوم قطع عضو در کودکان دارای پروتز بالای زانو، از دست دادن است. تعبیری که آن ها از قطع عضو دارند، تنها از دست دادن اندام نیست، بلکه تصویری که در ذهن این افراد ایجاد می شود، از دست دادن شغل، روابط و در بسیاری مواقع از دست دادن آینده است.
بسیاری از واکنش های روانشناختی گذرا و موقت است؛ اما در برخی مواقع عکس العمل کودکان دراز مدت بوده و نیاز به توجه خاص دارد. طبق بررسی های انجام شده، ۳۰ درصد از افراد قطع عضو، دچار افسردگی می شوند. کاهش عزت نفس، افزایش وابستگی به سایر افراد، تصویر نامناسب از بدن خود و انزوای اجتماعی از عوارض قطع عضو است.
مطالعه این مقاله به شما کمک می کند که چگونه از یک کودک دارای پروتز بالای زانو از نظر روانی حمایت کنید. اگر کودکی در خانواده یا اطراف شما است که از پروتز زانو استفاده می کند، مطالعه این مقاله برای شما مفید خواهد بود.
به کودکان دارای پروتز بالای زانو اجازه دهید پروتز را مطابق سلیقه خود انتخاب کنند
به شخصیت کودک خود احترام بگذارید و به او اجازه انتخاب بدهید. برای اینکه کودک شما راحت تر وضعیت جدید را بپذیرد و احساس کند که در این شرایط نیز استقلال فردی او حفظ شده است. به او حق انتخاب بدهید. اجازه دهید او خود رنگ پروتز را انتخاب کند. یا در صورتی که تمایل دارد از عکس برگردان روی آن استفاده کند.
در صورتی که پروتز، عصا، ویلچر یا هر وسیله ای که مربوط به او است را خودش و مطابق سلیقه و نظر خود انتخاب کند، راحت تر با آن ارتباط برقرار می کند و در واقع راحت تر با شرایط جدید سازگار می شود.
به این ترتیب شما به کودک خود می فهمانید که شرایط تغییر چندانی نکرده است و او هنوز فردی مستقل و قابل احترام است که توانایی این را دارد که زندگی اش را مطابق میل و سلیقه خودش اداره کند.
آموزش به همسالان و همکلاسی ها
یک نکته مهم در امنیت روانی کودکان دارای پروتز بالای زانو این است که توسط گروه همسالان در مدرسه یا مهد کودک پذیرفته شوند. آموزش گروه همسالان و همکلاسی ها، توضیح به آن ها در رابطه با قطع عضو و استفاده از پروتز، سبب می شود که درک بهتری از این مسأله داشته باشند.
باید اجازه داده شود که کودکی که سالم و بدون مشکل است، تجربیات کودک معلول را داشته باشد. پروتز را لمس کند یا مثلا روی صندلی چرخ دار بنشیند و حرکت کردن با آن را تجربه کند، به این ترتیب او شرایط دوست و همکلاسی معلول خود را درک می کند و راحت تر او را می پذیرد و تعامل بهتری با او خواهد داشت.
سعی کنید شرایطی را فراهم کنید که کودک شما با کودکان با وضعیت مشابه در ارتباط باشد
تجربه نشان می دهد که کودکان دارای نقص جسمی از افراد مشابه خود، بیشتر و بهتر یاد می گیرند. بنابراین یکی از راه های حمایت روانی از کودکان دارای پروتز بالای زانو این است که شرایطی را فراهم کنید که کودک شما با کودکان دارای وضعیت مشابه در ارتباط باشد و با آن ها ملاقات و بازی کند. در این صورت پروتز را راحت تر می پذیرد و با شرایط جدید زودتر کنار می آید.
بنابراین سعی کنید کودک خود را در فواصل زمانی مختلف به جمع کودکان با وضعیت مشابه ببرید. با خانواده هایی که دارای کودکان با وضعیت مشابه کودک شما هستند، در ارتباط باشید. روابط خانواده ها، راهی برای ارتباط کودکان با یکدیگر است.
علاوه بر این در این جمع ها، کودک شما از کودکان مشابه خود مهارت های اجتماعی و نحوه رفتار را می آموزد. به این ترتیب کودکان از تجربیات یکدیگر استفاده می کنند.
با کودک پیاده روی کنید
همیشه فرصتی را برای پیاده روی با کودکان دارای پروتز بالای زانو در نظر بگیرید. به عنوان مثال، مسافت بین خانه و مدرسه یا حداقل بخشی از آن را پیاده روی کنید. به این ترتیب کودک می آموزد که هنوز هم امکان ورزش و پیاده روی دارد. در واقع او احساس می کند که شرایط تغییر چندانی نکرده و او قادر به انجام بسیاری از فعالیت های مورد علاقه خود است.
ابزارهای ورزشی مطابق شرایط کودک را فراهم کنید
شما باید از تمام توان خود برای حمایت روانی کودکان دارای پروتز بالای زانو استفاده کنید. ضمن اینکه برخی از اقدامات چندان سخت و وقت گیر نیست.
فراهم کردن تجهیزات ورزشی مناسب با شرایط کودک، یکی دیگر از راه های حمایت روانی از این کودکان است.
امکانات ورزشی را فراهم کنید که کودک شما با شرایط فعلی خود، امکان ورزش کردن داشته باشد. به این ترتیب کودک توانمندی های خود را می شناسد و احساس می کند که هنوز قابلیت های فراوانی دارد.
در صورتی که مراکز ورزشی مخصوص معلولین در محیط زندگی شما باشد و این امکان را داشته باشید که کودک را به این مراکز ببرید، کودک علاوه بر ورزش کردن در جمع افراد با وضعیت مشابه خود قرار می گیرد. در این شرایط ضمن تعامل با آن ها، مهارت های جدیدی یاد می گیرد.
یادگیری تخصصی رشته های ورزشی متناسب با شرایط کودکان دارای پروتز بالای زانو، در افزایش عزت نفس و احساس رضایتمندی او بسیار تاثیر گذار است. ضمن اینکه از مزایای ورزش کردن و تاثیر آن بر سلامتی نیز بهره مند می شود.
با کودک خود راحت صحبت کنید
دیگر نکته مهم در رابطه با حمایت روانی از کودکان داری پروتز بالای زانو این است که به شخصیت و درک این کودکان احترام بگذارید. راحت و منطقی با آن ها از شرایط جدید، مزایا و معایب آن صحبت کنید و به او واقعیت ها را بگویید.
باید انرژی و روحیه خود را حفظ کنید. کودکان به خوبی حالات شما را درک می کنند. رفتارها و طرز تفکر شما بر کودکان تاثیر زیادی دارد. هرگز نباید این نکته مهم را فراموش کرد. کودکان شما به خوبی درک می کند که شما نسبت به شرایط او چه احساسی دارید.
سخن پایانی
نقص عضو و استفاده از پروتز، کودکان دارای پروتز بالای زانو را با چالش های فراوانی روبرو می کند. کودک تنها عضو خود را از دست نمی دهد، بلکه او ضمن از دست دادن عزت نفس و تجربه انزوای اجتماعی، آینده خود را از دست رفته می بیند. در برخی مواقع این اثرات کوتاه مدت و گذرا و گاهی نیز طولانی مدت است. در چنین شرایطی نیاز به درمان های روانشناختی اساسی است.
مهارت و آگاهی اطرافیان در برخورد با کودکان دارای پروتز بالای زانو، تاثیر زیادی در پذیرش شرایط جدید توسط کودک دارد. قرار دادن کودک در جمع کودکان دارای شرایط مشابه، دادن حق انتخاب به کودک برای انتخاب پروتز مطابق با سلیقه خودش، پیاده روی با کودک و فراهم کردن شرایط برای ورزش به صورت انفرادی یا در جمع دیگر کودکان معلول، باعث می شود کودک توانمندی های خود را بهتر بشناسد و احساس اعتماد به نفس در او ایجاد شود. علاوه بر این آموزش به همسالان و همکلاسی ها در نحوه برخورد با این کودکان و آشنایی بیشتر آن ها با معلولیت، به کودک معلول کمک زیادی می کند.
www.physio-pedia.com, www.opedge.com