این روزها یکی از مشکلات رایج در افرادی که دچار سانحه قطع عضو شدهاند، کمر درد است. درد کمر مسئلهای رایج است که بسیاری از افراد جامعه با آن دست به گریباناند. طبق مطالعهای که در منچستر انجام گرفته، افرادی که دچار قطع عضو شدهاند بیشتر از افراد دیگر از کمر درد رنج میبرند. استفاده از پروتز بالای زانو علت این امر است. در برخی از افراد تنظیم نبودن درست پروتز، کوتاه یا بلند بودن پروتز و تغییر تعادل بدن به وسیله پروتز موجب ایجاد درد در کمرشان میشود.
نکته قابل توجه که در مقاله پیش رو به آن می پردازیم، این است که افراد اگر به پزشکان متخصص مراجعه کنند، پزشکان با تحلیل حرکت آنها در هنگام استفاده از پروتز دلیل نارسایی آن را متوجه میشوند و برای حل این مشکل اقدامات لازم را به کار میگیرند. همچنین به برخی از عادات نادرست افراد میپردازیم که موجب درد در ناحیه کمر میشوند. در این مقاله به بررسی اثراتی که استفاده از پروتز بالای زانو در درد کمر دارد، میپردازیم.
علت شایع کمردرد استفاده از پروتز بالای زانو است
کمر درد دلایل مختلفی دارد، برای مثال تومورها از جمله بیماری های خطرناکی هستند که باعث ایجاد کمر در افراد میشوند.
در صورت بروز علائم زیر حتماً باید به پزشک متخصص مراجعه کنید:
- اگر درد در ناحیه کمرتان به طور مداوم وخیمتر میشود و اذیتتان میکند.
- اگر اخیراً به طور قابل توجهی دچار افزایش وزن یا کاهش وزن شدهاید.
- اگر درگیر حل مسائلی همچون معضل کنترل مثانه هستید.
- در صورتیکه آنقدر کمر درد به شما فشار میآورد که شب هنگام به موجب این درد از خواب بیدار میشوید.
علت شایع کمر درد در افرادی که به قطع عضو دچار هستند، این است که پروتز آنها به درستی تنظیم نشده است. از آن جایی که کل اعضای بدن انسان هماهنگ با هم کار میکنند، در نتیجه در صورتیکه عضوی از بدن از تعادل خارج شود و درست عمل نکند، بقیه اعضای بدن نیز تحت تاثیر آن قرار میگیرند.
نحوه درمان کمر درد
اگر کمر درد امانتان را بریده است، توصیه ما به شما این است که حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید. البته اگر روزانه یک سری اعمال و عادات را در زندگی خود وارد کنید، درد شما تسکین پیدا میکند. این عادات عبارت اند از: ورزش کردن، سرد یا گرم کردن نقطه فشار، انجام حرکات کششی، استفاده از کفش مناسب، خواب کافی و کنترل استرس.
موارد مذکور در بهبود و کاهش درد کمر موثر هستند. ولی اگر درد شما تسکین پیدا نمیکند یا به موجب استفاده از پروتز بالای زانو است، در این شرایط حتماً باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
پزشک با مشاهده نحوه راه رفتن شما، متوجه هر گونه نارسایی و نقصی می شود که در کمرتان ایجاد شده است. با توجه به شرایط شما، ممکن است پزشک معالج یک یا چند روش درمانی را که در ادامه مقاله به آنها میپردازیم، به شما پیشنهاد بکند.
تنظیم ارتفاع پروتز را جدی بگیرید
اگرچه پروتز به گونهای طراحی شده است که هر اندام را در همان ارتفاع و جهت نگه دارد، اما این تعادل با گذشت زمان پروتز را تغییر میدهد. این امر نحوه راه رفتن و ایستادن شما را تحت تاثیر قرار میدهد و همینطور منجر به کمر درد میشود. به همین دلیل، لازم است ارتفاع و تناسب پروتز را تنظیم کنید. قرار دادن بدن در حالت تعادل باعث کاهش فشار در ناحیه لگن و عضلات کمر میشود. در صورت استفاده از پروتز بالای زانو دقت کنید که پروتز خیلی بلند یا خیلی کوتاه نباشد، چرا که در آن صورت شیوه راه رفتن را، به عبارت دیگر نحوه حرکت دادن پاها را تحت تاثیر قرار میدهد و پاها به درستی تعادل خود را حفظ نمیکنند.
در این حالت عضلات کمر سعی بر حفظ تعادل بدن دارند. اگر این فرآیند طولانی شود، درنهایت عضلات کمر آسیب دیده و درد میگیرند.
تغییر عادات نادرست؛ موثرترین راه برای پیشگیری
در این زمانه که افراد کمتر از گذشته فعالیت میکنند و با گسترش روزافزون فناوری، تغییر شیوه زندگی، نشستن و ایستادن در وضعیتهای نامناسب و… عادات نامناسبی را در زندگی خود ایجاد کردهاند، این عادات اثرات جانبی زیادی بر سلامت جسمی و روانی افراد گذاشته است.
برای نمونه، شاید برای شما هم گذاشتن یک پا روش پای دیگر عادی شده باشد. ولی باید بدانید که این کار سبب آسیب رساندن به بدنتان میشود. حتی قرار دادن وزن بیشتر روی یکی از پاها نیز از عوامل آسیب زننده است. قرار گرفتن بدن در وضعیت نامناسب نیز دیگر عادت بدی است که باید افراد آن را تغییر دهند. پزشکان با ارائه تمریناتی به شما کمک میکنند که روش راه رفتن، ایستادن و حرکت کردنتان را بهتر کنید. استفاده از پروتز بالای زانو ممکن است باعث ورود فشار زیادی به عضلات کمر شود، بنابراین تقویت عضلات کمر و کشش منظم در بهبود توانایی عضلات کمر موثر است.
مدیریت وزن راهی سخت اما کارساز
علاوه بر استفاده از پروتز بالای زانو علت احتمالی دیگر کمردرد افزایش BMI است. با اینکه کاهش وزن امری دشوار است، اما به سلامت کلی بدن کمک شایانی میکند. آنچنان این عارضه زندگی بسیاری از افراد را مختل کرده است که از ترس اینکه دیگر هرگز قادر به راه رفتن نخواهند بود، به پزشکان متخصص مراجعه میکنند.
خوشبختانه این امری حل نشدنی نیست و پیشرفت علم، فناوری و دنیای پزشکی راه حلی برای این معضل ارائه کرده است. باعث خوشحالی است که در دنیای مدرن امروزه پزشکان ماهر با طراحی پروتزهایی جدید و کاربردیتر از گذشته به بیماران کمک میکنند که سبک زندگی بهتری را تجربه کنند. انجام این امر، همراه با یک رژیم غذایی سالم، به بهبود BMI افراد و کاهش درد کمر کمک میکند.
آیا از کمردرد رنج میبرید؟
کمر درد علل گوناگونی دارد. یکی دیگر از علتهای کمر درد در دنیای ماشینی امروز درد کمر عضلانی است. افزایش یا کاهش گودی کمر نیز در اثر اختلال عملکرد عضلات بسیار شایع است. این نوع درد در اثر تنبلی عضلات یا عملکرد عضلات ایجاد میشود. این درد گاهی اوقات پس از انجام فعالیتی خاص مانند بلند کردن اشیاء یا خم شدن خود را نشان میدهد.
از زمانی که پروتزها به وجود آمدند و پزشکان با آنها آشنا شدند تا زمان حال که علم پزشکی هم پیشرفت کرده است، استفاده از پروتز بالای زانو افرادی را با مشکل مواجه میکند. سپس پزشکان با مشاهده و تحلیل انواع پروتزها نوع درد در کمر را شناسایی میکنند. سپس تنظیمات پروتز را درست میکنند یا اگر نیاز به پروتز جدید بود، آن را برای افراد طراحی میکنند.
همین امر سبب میشود که درد کمر در بسیاری از افراد کاهش پیدا کند یا کاملا از بین برود. در نتیجه به راحتی این افراد از زندگی بدون دغدغه و درد بهره مند میشوند.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی درد کمر در افراد پرداختیم. افراد معمولاً به موجب دلایل بسیاری از قبیل تغییر شیوه زندگی، نشستن و ایستادن در وضعیتهای نامناسب، عدم تحرک کافی و ورزش نکردن دچار عارضه کمر درد میشوند. درد کمر در بسیاری از افراد جامعه رایج است، ولی افرادی که دچار سانحه قطع عضو شدند، با استفاده از پروتز بالای زانو درد کمر را تجربه کردهاند.
تعادل پروتز با گذشت زمان تغییر پیدا میکند و این خود دلیلی برای درد کمر است. از طرف دیگر پروتزها فشار زیادی را به عضلات کمر وارد میکنند که این امر خود مزیت بر علت است. گاهی نیز تنظیمات پروتزها درست نیستند که باعث ایجاد درد در کمر میشود.
امروزه با پیشرفت علم و دانش پزشکی پزشکان با ارائه پروتزهای جدیدی تمام عیبهای پروتزهای پیشین را برطرف کردهاند و خدمت بزرگی به جامعه بشری کردهاند.
Source: www.georgiaprosthetics.com