قطع عضو یکی از حوادث ناگواری است که ممکن است در زندگی هر فردی رخ دهد. امروزه با پیشرفت علم و فناوری، پروتزهای مختلفی جهت رفع نیاز افراد طراحی شده است که کمک زیادی به بهبود زندگی این دسته از افراد می‌کند. پروتز بالای زانو نیز از آن دسته پروتزهایی است که افراد زیادی خواهان بهره مندی از مزایای آن در جهت زندگی بهتر هستند.

بهبود کیفیت زندگی افرادی که از پروتز استفاده می‌کنند، حاصل تلاش‌های افرادی است که به نوعی یک تیم تلقی می‌شوند. پزشک ارتوپد، پزشک پروتز، فیزیوتراپیست و بیمار تشکیل دهنده این تیم هستند. هر کدام از این افراد نقش خود را در بهبود وضعیت بیمار ایفا می‌کنند.

در این بین، فیزیوتراپی و انجام حرکات مربوط به آن نیز تاثیر زیادی در بهبود وضعیت فرد دارد. این موضوع همراه با همکاری و هماهنگی با سایر افراد تیم انجام خواهد شد. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی بیشتر نقش فیزیوتراپی در بهره مندی از پروتزهای بالای زانو بپردازیم. اگر شما نیز به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه هستید، بهتر است تا پایان با ما همراه باشید.

نقش فیزیوتراپی در استفاده از پروتز بالای زانو

پروتز بالای زانو

همانطور که در ابتدا اشاره شد، افراد در طول زندگی خود ممکن است با اتفاق‌های ناخوشایند زیادی روبرو شوند. یکی از تلخ‌ترین اتفاق‌ها، قطع عضو است که ممکن است برای هر فردی رخ دهد. چگونگی رویارویی با این مشکل و انتخاب بهترین راه حل یکی از اقداماتی است که بیماران باید انجام دهند.

خوشبختانه پیشرفت علم و دانش در بهبود وضعیت زندگی این دسته از افراد نیز موثر بوده است. به گونه‌ای که تولید پروتزها و تجویز آنها برای بیماران کمک زیادی به آنها کرده است. مدیریت قطع عضو پیش، در حین و پس از نصب پروتز نیازمند برنامه‌ای کامل و مناسب جهت دستیابی به نتیجه دلخواه و رضایت بیمار است.

فیزیوتراپی و ارتباط آن با نصب پروتز

تدوین و اجرای برنامه‌ای کامل برای انجام درست و به موقع کارها در جهت حصول نتیجه بهتر از مهم‌ترین اقداماتی است که باید در این زمینه به آن پرداخته شود. آموزش درست به بیمار از طریق روش‌های متنوع و جهت دستیابی به بیشترین مزایا از جمله کارهایی است که باید انجام شود.

ارتباط میان فیزیوتراپی و پروتز از آنجایی شکل می‌گیرد که افراد اغلب خواهان یادگیری نحوه زندگی و حرکت با پروتز نصب شده هستند. فیزیوتراپیست مورد نظر باید در جلسه اول تمرینات مناسب را در جهت درک و تجزیه و تحلیل وضعیت توسط بیمار توصیه کند.

با انجام تمرینات فیزیوتراپی اغلب توانایی بیشتری برای کنترل حرکت و نحوه مدیریت راه رفتن خود خواهید داشت. در بسیاری از موارد ممکن است مشکلات فراوانی در زمینه راه رفتن و حرکت برای افراد وجود داشته باشد. انجام فیزیوتراپی کمک زیادی به بهبود حرکت و همچنین کنترل خود خواهد کرد. به همین دلیل است که فیزیوتراپی یکی از اجزای جدا نشدنی در استفاده درست از پروتز بالای زانو محسوب می‌شود.

نقش فیزیوتراپی در استفاده از پروتز بالای زانو

نقش فیزیوتراپی در پروتز چیست؟

یکی از اصلی ترین پرسش‌هایی که ممکن است برای شما نیز به وجود آمده باشد، نقش فیزیوتراپی در نصب و استفاده از این دسته از پروتزها است. در پاسخ باید بگوییم که حرکات فیزیوتراپی به نوعی مکمل استفاده از پروتزها هستند. به عبارتی دیگر، اگر خواهان استفاده بهینه از پروتز و راه رفتن آسان‌تر هستید، باید تمرینات فیزیوتراپی را به درستی انجام دهید. در غیر این صورت، ممکن است در حرکات خود دچار مشکل شوید. اگر با چندین جلسه نتیجه دلخواهتان حاصل نشد، بهتر است جلسات بیشتری را برای بهره مندی از مزایای آن اختصاص دهید.

اولویت فیزیوتراپیست یا متخصص طب فیزیکی راه رفتن هرچه بهتر بیمار و بهره مندی از پروتز نصب شده است. مواردی نظیر وضعیت بدن و تراز بندی آن، انقباض و انبساط، تغییر شکل بدن، تعادل خوب و راه رفتن آرام و ریتمیک توسط این افراد بررسی می‌شود.

بررسی‌ها حاکی از آن است که افرادی که از پروتز بالای زانو استفاده می‌کنند، به انرژی بیشتری نسبت به سایر افراد برای راه رفتن مناسب نیاز دارند. اعتقاد بر این است که مصرف زیاد انرژی توسط این افراد اغلب به دلیل افزایش فعالیت عضلانی است. با این اوصاف، آموزش راه رفتن و حرکت از طریق حرکات فیزیوتراپی یکی از مهم‌ترین مسائل در رابطه با توان بخشی عضو قطع شده به شمار می‌آید.

تمرینات فیزیوتراپی برای افراد قطع عضو چگونه است؟

از جمله چالش‌هایی که افراد در رابطه با انجام تمرینات مواجه هستند، نحوه اجرای آنها است. اقداماتی که باید پیش، در حین و بعد از نصب پروتز بالای زانو انجام شود، باید با دقت بالایی همراه باشد. پیش از نصب پروتز باید حرکات اصلاحی برای کاهش انقباضات عضلات انجام داد. نقص‌های وضعیتی بیمار باید اصلاح شود.

از جمله نکاتی که افراد در این مواقع باید به آن توجه داشته باشند این است که تعادل نیرویی برای بهبود راه رفتن وجود داشته باشد. علاوه بر آن، بیمار باید برای راه رفتن ریتیمک و عادی آماده شود. به همین دلیل فیزیوتراپیست باید در رابطه با استفاده از عضله‌های مناسب آموزش‌های لازم را ارائه دهد.

البته تمامی این تمرینات باید تحت نظر پزشک ارتوپد باشد و بر اساس وضعیت کلی بیمار تجویز شود. در ابتدا ممکن است به بیمار در رابطه با انقباض عضلات مشخص آموزش‌های لازم داده شود. این کار به تدریج و بدون آنکه بیمار احساس خستگی کند، انجام خواهد شد. پس از این تمرینات فرد به آسانی قادر به انقباض آگاهانه عضلات خود خواهد بود.

نقش فیزیوتراپی در استفاده از پروتز بالای زانو

نصب پروتز و تمرینات آن

بیمار اغلب در این مواقع آموزش‌های لازم را دریافت کرده است و معمولا به زودی به مرحله نصب پروتز بالای زانو می‌رسد. در حالی که متخصص فیزیوتراپی برای راهنمایی بیمار در اولین قدم‌ها و انجام تمرینات تعادل و تحمل وزن بدن کنار بیمار است، نصب پروتز به راحتی توسط متخصص پروتز انجام می‌شود.

به عبارتی دیگر، با نصب پروتز فرد آموزش‌های لازم در رابطه با حفظ تعادل و همچنین حفظ پروتز بر اندام خود را توسط فیزیوتراپیست فرا می‌گیرد. به همین دلیل است که در کنار متخصصانی نظیر متخصص ارتوپد و پروتز، حضور فیزیوتراپیست و انجام فعالیت‌های فیزیوتراپی از جمله مهم‌ترین اقداماتی است که در این راستا باید انجام شود.

چه زمانی فرد قادر به استفاده بهینه از پروتز خواهد بود؟

برای استفاده از پروتز باید مراحل مختلفی طی شود. این مراحل باید به درستی و به موقع انجام شود. اگر بیمار در طول درمان خود از وضعیت و عملکرد عضله خود اطلاعات لازم را کسب کرده باشد و از این اطلاعات در راستای ایستادن و پیاده روی بهتر استفاده کند، به راحتی قادر به اصلاح عیب های حرکتی خود خواهد بود.

با این کار، فرد اعتماد به نفس بیشتری خواهد داشت و وزن خود را به درستی تحمل می‌کند. با حفظ درست تعادل، فرد قادر به راه رفتن به صورت ریتمیک و آرام خواهد بود. علاوه بر آن، بالا و پایین رفتن از پله، نشستن و برخاستن، بالا و پایین رفتن از سطوح شیب دار و بسیاری دیگر از موارد به راحتی توسط بیمار انجام خواهد شد.

نقش فیزیوتراپی در استفاده از پروتز بالای زانو

سخن پایانی

افراد قطع عضو نیازمند اراده بیشتر در راستای بهبود وضعیت زندگی خود هستند. به همین دلیل است که بسیاری از این بیماران خواهان استفاده از پروتز بالای زانو برای بهبود کیفیت زندگی و لذت بردن از راه رفتن خود هستند. فاکتورهای مختلفی در موفقیت بیماران قطع عضو جهت راه رفتن درست تاثیر دارند. یکی از مهم‌ترین فاکتورهای موجود فیزیوتراپی است.

انجام تمرینات فیزیوتراپی تاثیر بسزایی در راه رفتن درست این دسته از افراد دارد. این حرکات اغلب باید پیش، در حین و بعد از نصب پروتز انجام شوند. در غیر این صورت، ممکن است فرد در حرکت و فعالیت‌های وابسته به آن دچار مشکل شود.

با این اوصاف، بهره مندی از راهنمایی های فیزیوتراپیست و انجام فعالیت‌های آموزشی یکی از عوامل موثر در موفقیت فرد در حفظ تعادل و راه رفتن است. ما در این مقاله به بررسی بیشتر نقش فیزیوتراپی در نصب پروتز و تاثیر آن بر حرکت افراد پرداخته ایم. شما نیز بهتر است نگاهی به آن بیندازید و نکات ذکرشده را به خاطر بسپارید.

Source: www.oandplibrary.org

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.